Statens vegvesen sier at Brenna ikke er spesielt støyutsatt

9. september kontaktet Brenna velforening Statens vegvesen om høyt støynivå på Brenna. I henvendelsen het det at "Brenna velforening stadig får henvendelser fra medlemmer om plagsom støy fra den svært trafikkerte E6 der den passerer Klemetsrudanlegget. Samtlige henvendelser påpeker behov for støyskjerming av E6. Vi ber Statens vegvesen om å sette opp støymålere på egnede steder på Brenna for å kartlegge faktisk støynivå sammenliknet med grenseverdier som gjelder". Klikk overskriften for å lese svaret.

I svaret fra Statens vegvesen Region øst 1. oktober oppgis det at boligene på Brenna ikke har krav på tiltak.

Begrunnelsen fremgår under:

Statens vegvesen gjennomfører støytiltak ved to ulike situasjoner:

1.    Planlegging av nye vegprosjekt, i henhold til «Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging» (også kalt T-1442)

Ved planlegging av nye vegprosjekt skal Statens vegvesen vurdere støytiltak for berørte boliger i henhold til T-1442. Det skal vurderes avbøtende støytiltak for boliger som har et beregnet utendørs støynivå over 55 dB. Hovedregelen er at støynivået utendørs skal bringes ned til under 55 dB og støynivået innendørs skal bringes ned under 30 dB.

 2.    Støytiltak etter forurensningsforskriften

For støy langs eksisterende veg der det ikke pågår nytt vegprosjekt, gjelder forurensningsforskriften. Ifølge forskriften har boliger med gjennomsnittlig innendørs støynivå over 42 dB krav på tiltak. Eksempel på tiltak som gjennomføres er nye vinduer, forsterkning av fasade o.l.

Støynivået som beregnes er det gjennomsnittlige nivået for støy over 24 timer, og fastsettes gjennom en beregning, og ikke måling, i henhold til forurensningsforskriften. Beregningen er basert på blant annet trafikkmengde, fartsgrense, avstand fra bolig til veg, terrengforhold osv.

Vi har gjort en overordnet støyberegning av de boligene i Brenna vel som vi ser ligger mest utsatt til for støy fra E6. Resultatene viser at gjennomsnittlig innendørs støynivå er ca 33-34 dB for de mest utsatte boligene, og vi kan derfor konkludere med at samtlige boliger har gjennomsnittlig innendørs støynivå under grenseverdien i forurensningsforskriften. Boligene har derfor dessverre ikke krav på tiltak.

Mer info om støy og regelverket finnes her: http://www.vegvesen.no/Fag/Fokusomrader/Miljo+og+omgivelser/Stoy


Måling vs beregning

Vi skiller mellom begrepene måling og beregning, og måling av innendørs ekvivalent støynivå brukes kun unntaksvis for å fastsette støynivå, da måling er forbundet med stor usikkerhet. For å gi presise resultater må det gjennomføres målinger over en periode som representativ for aktivitet/ trafikksammensetning, hvilket betyr at man i de fleste tilfeller må gjøre omfattende målinger over lang tid. Kartlegging av innendørs støynivå i henhold til forurensningsforskriftens § 5-5 skal skje gjennom beregninger. Til beregning av innendørs støynivå benyttes utendørs støynivå som grunnlag. Beregningen er basert på blant annet trafikkmengde, fartsgrense, avstand fra bolig til veg osv